Skip to contentSkip to footer

Growth Marketing is een van de populairste marketingstromingen van dit moment. Er duiken dan ook steeds meer professionals op met de titel Growth marketeer. Maar wat betekent dit nu eigenlijk echt? En is deze werkwijze geschikt voor elk bedrijf? Of moet het bedrijf aan bepaalde voorwaarden voldoen? In deze Insight leg ik je uit wat Growth marketing is en waarom wij als Digital Growth Agency er gebruik van maken.

Growth Hacking focust op de groei van een bedrijf door experimenten uit te voeren op basis van data. De marketinguitvoering van deze datagedreven stroming noemen we daarom Growth Marketing. Binnen Growth Marketing worden intelligente marketing (onder andere psychologie), creatie en tech gecombineerd. Het samenbrengen van deze disciplines maakt het juist zo’n effectieve strategie. Het gaat om innoveren, experimenteren en leren met een duidelijk doel voor ogen.

Een goede uitvoering is enorm belangrijk om succesvol Growth Marketing toe te passen binnen een bedrijf. De getting shit done-mentaliteit. Om antwoord te geven op de vraag “is Growth Marketing geschikt voor elk bedrijf?”: ja, in principe wel, als je maar een duidelijk doel voor ogen hebt dat te realiseren is door middel van online marketing of tech. Dit laatste is dan ook meteen de belangrijkste randvoorwaarde. Maar daarnaast zijn er nog een aantal andere zaken waar je – als eigenaar of professional binnen een bedrijf – rekening mee moet houden voordat je begint met Growth Marketing.

Aan de slag met Growth Marketing: vier stappen

Het hebben van een duidelijk doel, het in staat zijn om snel te schakelen en de bereidheid om van richting te veranderen op basis van de data is niet voor elk bedrijf weggelegd. Hoewel je dit misschien wel zou denken, maakt het type bedrijf of de grootte van het team hierin niet heel veel uit. Dat is althans mijn eigen ervaring uit de praktijk.

Doorslaggevend voor een succesvolle Growth Marketing-aanpak is het samenstellen van een team met experts uit verschillende disciplines (zoals ontwikkelaars, ontwerpers en copywriters) en een gestructureerde aanpak. Growth Marketing is altijd een proces van experimenteren, leren en optimaliseren. Om dit iets concreter te maken, zal ik inzicht geven in de structuur die wij hiervoor aanhouden en meteen een paar voorbeelden geven van verschillende bedrijven.

Research / analyse

Voordat je activiteiten gaat bedenken, moet je er eerst voor zorgen dat je een goed beeld hebt van het doel en de markt, en de bestaande data analyseren. Doelen, targets en KPI’s bepalen is belangrijk, maar het vaststellen van één allerbelangrijkst doel is doorslaggevend in het succesvol bepalen van de vervolgstappen: één richtpunt dat je steeds in het vizier houdt. Wij noemen dit de North Star: the one metric that matters.

Een tip is hierbij om op te zoek gaan naar wat de data binnen jouw bedrijf of branche zegt. Analyseer de customer journey (funnels). Tips voor beginners met Google Analytics deelde ik hier al eens in een eerder artikel.

Growth-canvas

Met elke klant loop je een duidelijk proces door. Het startpunt is het invullen van een growth-canvas afgestemd op het type klant. Er zijn veel verschillende growth-canvassen in omloop, maar de meeste komen op hetzelfde neer: je koppelt je activiteiten aan een bepaald doel op het juiste moment in een customer journey (de funnel). Naast het creëren van bereik binnen de juiste doelgroep, acquisitie en activatie bedenken we ook activiteiten rondom retentie: hoe zorgen we ervoor dat klanten terugkeren? Je kunt hiervoor het AAARRR-model hanteren, ofwel de pirate funnel in combinatie met Google’s See-Think-Do-Care-model. Je moet hier natuurlijk voortdurend rekening houden met de doelgroep, de waardepropositie en altijd je oog op je ene belangrijke richtpunt houden.

Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Tijdens een goed voorbereide werksessie waarbij alle relevante disciplines aanwezig zijn, kunnen de verschillende activiteiten en ideeën voor experimenten al eenvoudig op papier worden gezet. Je kunt dan de input van, bijvoorbeeld, een ontwikkelaar, ontwerper of SEO-specialist direct meenemen. De samenwerking tussen verschillende disciplines (samenwerking van het team) is in deze fase al enorm belangrijk, aangezien zij allemaal vanuit een andere achtergrond kennis hebben over de markt. Zij weten, als expert, wat er op hun vakgebied het beste werkt.

Growth roadmap

De weg naar het lange-termijndoel verandert continu. Persoonlijk geloof ik dan ook niet in een uitgestippeld driejarenplan op het gebied van marketing. Daar is de wereld gewoon te dynamisch voor. Kennis van nu is over twee jaar ook weer achterhaald. Daarentegen is een goede brand-strategie een ander verhaal: een merk en de opinie over dat merk verander je niet zo snel. Een brand-strategie en Growth Marketing vullen elkaar aan.

Houd er als bedrijf dan ook rekening mee dat als je voor Growth Marketing kiest, je flexibel genoeg moet zijn om mee te bewegen. Maak gebruik van experts om je heen die zich kunnen focussen op de nieuwste ontwikkelingen. Ben je zelf ergens niet goed in? Dan moet je bedrijf wel bereid zijn om dit onderdeel uit te besteden aan andere professionals. Dat is een enorm belangrijke voorwaarde. De samenstelling van het ideale marketingteam is namelijk per project verschillend, omdat de ideale klantreis – die weer afhankelijk is van het doel – er ook anders uitziet en andere activiteiten bevat.

Blijf bij, experimenteer, leer en optimaliseer

Hoe blijf je bij met de laatste ontwikkelingen? Mijn tip: volg via LinkedIn een handvol specialisten die actief posten rondom een specifiek thema. Deze korte snippets zijn goed te behappen. Ook heel belangrijk: experimenteer met je product, marktbenadering en communicatie. Oftewel: wees nieuwsgierig. Experimenteer er op los en ontdek wat wel en niet werkt voor jullie bedrijf. Hierbij bestaat er niet zoiets als ‘fout’. Elk mislukt experiment is een kans om te leren. Vraag je na iedere test wel systematisch af waarom iets wel of niet werkte. Onderbouw dit met data. Kun je het op basis van de learnings nog bijsturen of verbeteringen doorvoeren voor een volgende keer?

Op die manier kun je voortdurend bijsturen en belangrijke actiepunten koppelen aan uitkomsten en campagnes optimaliseren. Concreet betekent dat landingspagina’s aanpassen, visuals wisselen, teksten herschrijven, werken aan de website-performance, etc. Een manier om te experimenteren is bijvoorbeeld op basis van een aanname een simpele A/B-test instellen.

Dit kun je bijvoorbeeld doen op het gebied van microcopy (een klein deel van de tekst), het gebruik van buttons of de volgorde van elementen op een webpagina. Vaak wint de versie waarvan je het niet verwachtte. Maak de verschillen per landingspagina in ieder geval duidelijk en kies af en toe voor iets buiten de gebaande paden. Het beste resultaat behaal je soms door af te wijken van de standaard.

Conclusie

Heb je één duidelijk doel voor ogen? Kun je je flexibel opstellen? Ben je bereid om het werk aan specialisten over te laten waar nodig? En heb je een can do-mentaliteit? Dan is een Growth Marketing aanpak ook geschikt voor jouw bedrijf.

Eens praten over de mogelijkheden van Growth Marketing voor jouw bedrijf? Of heb je een algemene vraag erover? Mail me gerust op stefanfabbro@viddadigital.com.

Meer weten over Growth Marketing

Neem contact op met Stefan!

Stefan Fabbro

Head of Growth Marketing

Stefan Fabbro