Skip to contentSkip to footer

Wat is een headless CMS-structuur?

Traditionele websites worden gemaakt in één applicatie. Er is daardoor één technologie voor de frontend, het CMS en het koppelen met externe applicaties. Iets dat zorgt voor complicaties en beperkingen. Als je na een aantal maanden een nieuwe functie wilt toevoegen aan je site, dan blijkt dit vaak niet te kunnen in het huidige systeem. Je website veroudert hierdoor snel.

Wij vinden dat een website altijd moet blijven ontwikkelen en dat kan met een Headless CMS-structuur. Want hierbij gebruiken we meerdere technologieën. Als klant kies je zelf het meest ideale systeem voor het CMS (de achterkant van de website waarin je content beheert). Onze ontwikkelaars realiseren de frontend development (de zichtbare laag van je website) met technologieën die daarvoor het meest geschikt zijn. Het CMS en de presentatielaag koppelen we met een API. Een interface waar je eenvoudig andere externe applicaties aan koppelt.

De voordelen van een headless CMS-structuur

 • Toekomstbestendige website
  Een nieuwe website is een behoorlijke investering en je wilt niet dat deze binnen een paar jaar veroudert. Toch gebeurt dit vaak, want de technologie ontwikkelt zich snel. Dankzij het Headless CMS-structuur voeg je makkelijk applicaties en functionaliteiten toe. Ook na een paar jaar.
 • Werkprocessen integreren
  Een Headless CMS-structuur is zeer geschikt om al je werkprocessen naadloos te integreren met je website. Aan de API voegen we eenvoudig externe systemen toe. Denk aan CRM-systemen zoals SAP en SalesForce. Of Marketing Automation-systemen als Hubspot en Pardot. Ook je HR-activiteiten kunnen we koppelen. Zo komen sollicitaties via de website direct binnen in het recruitmentsysteem.
 • Optimale technologie
  In een Headless CMS-structuur worden applicaties en technologieën alleen gebruikt waarvoor ze oorspronkelijk gemaakt zijn. Voor het CMS kies je jouw ideale systeem (WordPressDrupal, of Sharepoint) waardoor je content beheert zoals je gewend bent. Het design ontwikkelen we met de opensourcetechnologieën Typescript/Javascript, React en CSS. De API maken we in de opensourcetechnologie .NET.
 • Eindeloze designmogelijkheden
  Doordat we voor de presentatielaag de ideale technologie kiezen, zitten we niet vast aan formats of beschikbare plugins. Daardoor zijn de designmogelijkheden eindeloos. Heb je bijvoorbeeld een klantportaal? Deze omgevingen, waar klanten op inloggen, hebben vaak een aparte URL en een ander design. Dankzij een Headless CMS is deze omgeving één met de rest van je website.
 • Minder bugs
  Bij een traditionele website in één applicatie zijn de mogelijkheden op gebied van CMS, design en het koppelen met externe applicaties vaak beperkt. Voor veel toepassingen zijn plugins nodig of moet je met custom code werken. Door de vele code is er meer risico op bugs en de oorzaak is vaak moeilijk terug te vinden. Met een Headless CMS-structuur heb je daar geen last van.
 • Snelle website
  Met de Headless CMS-structuur kan er meer data opgeslagen worden. Door deze databuffer is je website sneller. Wij gebruiken voor data cache onze Enterprise Service Bus (ESB), die we bouwen met het moderne framework .NET Core.
 • Betere beveiliging
  Een traditionele website, bijvoorbeeld volledig gebouwd in WordPress, bevat vaak veel plugins. Deze zijn vrij te gebruiken, maar de bron is vaak onbekend. De kans op een lek is groter dan bij een afgeschermde API-connectie die we voor een Headless CMS-structuur gebruiken. Daarnaast kunnen we eenvoudig extra veiligheidslagen inbouwen.

Wil je ook een website met een Headless CMS-structuur?

Neem contact met ons op, we staan voor je klaar.