Skip to contentSkip to footer

Niet eens zo lang geleden dacht het gros van de mensen dat TikTok een app was voor dansende tieners. Niets is minder waar. Het platform heeft zich geëvolueerd tot een waardige tegenstander van Instagram en Facebook en bereidt zich voor om dit ook van Google en Microsoft te worden. TikTok is namelijk bezig met de lancering van zijn eigen zoekadvertentieplatform, waarmee adverteerders kunnen bieden op specifieke zoekwoorden en woordgroepen die met hun dienst of product te maken heeft. Weet jij al hoe dit werkt? 

Zoektermen verzamelen die conversies creëren

TikTok heeft vorig jaar al de eerste bètatest uitgerold. Adverteerders konden toen zoektermen verzamelen die conversies maakten én zoektermen met een hoge klikfrequentie inzetten als koppen voor hun best presterende TikTok video's. Deze aanpak scheen aardig goed te werken. Ook gaat TikTok waarschijnlijk een aantal unieke functies en targetingopties aanbieden die Google niet heeft, zoals interesses en gedrag. Zo kan je een nog specifiekere doelgroep bereiken op TikTok. 

Nog niet klaar om te lanceren

Als je gebruik wil maken van de zoekadvertenties van TikTok moet je nog even wachten. TikTok vertelt namelijk dat ze zich nog in een zeer vroeg stadium bevinden van het testen van zoekadvertenties in bepaalde regio's. In dit stadium hebben adverteerders ook nog niet de mogelijkheid om op specifieke zoekwoorden te bieden.  

Waarom zet TikTok de stap naar Search Ads?

TikTok heeft de afgelopen jaren veel vooruitgang geboekt in advertentiemogelijkheden én het aantal gebruikers nemen snel toe. Door ook zoekadvertenties aan te bieden, wil TikTok een nieuw advertentieplatform bieden voor bedrijven die een jonger, meer betrokken publiek willen bereiken. We weten allemaal dat TikTok vooralsnog veel Gen Z en Millenial gebruikers heeft en zij zijn lastig te bereiken via traditionele advertentiekanalen. Daarnaast verschuift het zoekgedrag van deze groepen naar TikTok én zijn zij erg betrokken op het platform.

Moet Google uitkijken voor TikTok Search Ads?

Nog niet. Google heeft natuurlijk een enorme voorsprong in de zoekadvertentie markt en zal met TikTok's intrede aantrekkelijke functies en prijzen gaan bieden om adverteerders van TikTok weg te houden. Ook moet TikTok het zoekadvertentieplatform gebruiksvriendelijk maken en ervoor zorgen dat de gebruikerservaring niet verslechtert op de app. Als je alleen maar advertentie te zien krijgt of advertenties die niet relevant zijn dan kan het platform ook weer gebruikers verliezen.

Overall is TikTok Search Ads dus zeker een interessante advertentiemogelijkheid om in de gaten te houden als je wil adverteren voor Gen Z en de Millenial doelgroep. Wil jij meer weten over adverteren op TikTok? Stuur ons jouw vraag en we helpen je graag!