Skip to contentSkip to footer

Het is 2022. Ik hoef jou niet te vertellen dat een website onmisbaar is voor jouw bedrijf. Maar hoe belangrijk is het eigenlijk hoe ‘ie eruit ziet? Je wilt bezoekers informeren over je product of dienst. Dus zolang de boodschap helder is, maakt het niet echt uit hoe je 'm presenteert. Toch? Niet helemaal...  

Sure, een heldere boodschap en een duidelijk verhaal is super belangrijk. Maar je website is meer dan dat. Voor veel mensen is het misschien wel de eerste kennismaking met je merk. Een goede website helpt niet alleen om je verhaal te vertellen, maar is ook een reflectie van je merk. En draagt dus bij aan je imago. Dat trucje werkt alleen ook andersom, een slechte website heeft een negatief effect op je merk.  

Een slecht ontworpen website kan dus flinke gevolgen hebben voor je business. Stel je eens voor hoeveel kansen je hierdoor laat liggen! Bezoekers die een slechte ervaring hebben klikken in no-time door naar de website van je concurrent. De hoogste tijd dus om je website eens goed onder de loep te nemen.

5 punten om rekening mee te houden

1. De eerste indruk

Geef maar toe, ook jij vormt weleens een mening die je puur en alleen baseert op een eerste indruk. Of dat nou gaat om een persoon, een televisieprogramma, of dus een website. Die eerste indruk telt. Sterker nog, hij is cruciaal. Het kost bezoekers namelijk slechts 0,5 seconde om te bepalen wat ze van je site vinden. En nog erger; of ze blijven of weer weggaan. Bezoekers die eenmaal weggaan, krijg je maar lastig weer terug. 88% van de bezoekers geeft aan niet terug te keren naar een website na een slechte ervaring.  

Zo zie je dus dat een onaantrekkelijke of onoverzichtelijke layout, content van slechte kwaliteit, ondermaatse graphics of een onleesbaar font allemaal redenen kunnen zijn waarom een slechte website je klanten kan kosten. In minder dan een seconde. 

2. De wereld is mobiel

Niet zo lang geleden gaf eigenlijk niemand er iets om hoe een website er op mobiel uitzag. Daar kom je nu niet meer mee weg. Meer dan 56% van het internetverkeer wereldwijd komt via mobiel. En 57% van de internetgebruikers geeft aan een bedrijf met een slechte mobiele website niet te zullen aanraden. Ai.  

Je moet er dus voor zorgen dat je website én content volledig responsive zijn voor mobiel en tablet. Denk niet alleen aan de navigatie, maar ook aan zaken als je footer, layouts, font sizes en afbeeldingen. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de gebruikerservaring op verschillende devices. Op mobiel verwachten bezoekers toch net andere interacties dan op desktop – swipen bijvoorbeeld, in plaats van scrollen. 

3. Verwachtingen en gebruikersgemak

Anno 2022 zijn de verwachtingen rondom webdesign hoog gespannen. Mensen verwachten niet alleen een mooie site die responsive is op alle devices, maar ook uitstekend gebruiksgemak. Mensen zijn druk en hebben gewoon geen tijd of zin om je website van A tot Z uit te pluizen. 77% van de bureaus geven aan dat slechte User Experience het grootste probleem is van de websites van hun klanten.  

Stel je geeft duizenden euro’s uit aan Google & Facebook Ads om bezoekers naar je site te krijgen. Maar, slechts 1% van die bezoeken levert uiteindelijk iets op. Bijvoorbeeld omdat je website geen focus biedt, niet aansluit op de verwachtingen van je doelgroep of lastig te navigeren is.  Door je website te verbeteren en de UX te optimaliseren zorg je dat bezoekers veel makkelijker vinden wat ze zoeken. Dat levert al snel een betere conversie op, waardoor je uiteindelijk een veel hogere ROI uit je ad budget haalt.

Slechte UX in een formulier zorgt ervoor dat veel mensen afhaken
Bron: Userinyerface

4. Langzame laadtijden

Bezoekers verlaten je site vliegensvlug na een slechte ervaring. Maar sommigen vertrekken misschien al voordat ze überhaupt iets gezien hebben. De laadtijd van je website is ontzettend belangrijk, je hebt namelijk maar heel kort de tijd voordat een bezoeker het voor gezien houdt. Zo’n 3 seconden om precies te zijn. Wanneer je laadtijd oploopt naar 5 seconden is de kans dat een bezoeker je website verlaat maar liefst 90% hoger. Hoe korter de laadtijd, hoe beter. 

Een trage site kan verschillende redenen hebben. Gelukkig zijn er ook veel oplossingen! Een deel daarvan heeft te maken met de techniek, maar design kan zeker ook bijdragen aan een snellere site. Of in elk geval aan de impressie van een snellere site. Door slim gebruik te maken van loaders, voortgangsindicatoren, bepaalde content te preloaden of progressieve jpg’s te gebruiken kun je de gebruikerservaring tijdens het wachten verbeteren. En daardoor voelt dat wachten weer iets minder lang. 

Met een creatieve loader hou je de aandacht net iets langer vast
Bron: Dribbble

5. Geoptimaliseerde zoekmachines

Zoekmachines zijn niet meer weg te denken. Bijna iedereen start zijn webbezoek met een zoekopdracht. ‘Vroeger’ was het niet zo moeilijk om je site bovenaan de resultaten te krijgen. Tegenwoordig kost je dat wat meer moeite. Zoekmachines kunnen nu zelf ook onderscheid maken tussen goede en minder goede websites.  

Door Artificial Intelligence kan nu worden gekeken of de elementen op je site wel leesbaar zijn, of ze niet te dicht op elkaar staan, geoptimaliseerd zijn voor mobiel en zelfs hoe snel je website laadt. Allemaal factoren die bijdragen aan je ranking. Het zijn dus niet alleen de verwachtingen van bezoekers die evolueren, maar ook het vermogen van zoekmachines om die verwachtingen te reflecteren in de zoekresultaten.

Een investering die zich terugbetaalt

De online wereld verandert continu. Wat een paar jaar geleden nog vooruitstrevend was is inmiddels al lang en breed achterhaald. Des te belangrijker dus om je website continu te blijven optimaliseren. Samen kunnen we onderzoeken in hoeverre je website nog voldoet aan de standaarden van nu en kansen spotten om je site te verbeteren. En die investering levert je uiteindelijk misschien wel veel meer op dan je had verwacht. 

Benieuwd of jij kansen laat liggen met je website, of wil je weten wat een nieuwe website je kan opleveren? Neem gerust contact op, dan denken we met je mee!

Hulp nodig bij jouw website?

Neem contact met mij op!

Lotte Groeneveld

Senior Visual Designer